AMAZING OF TERENGGANU

SITI KHADIJAH HOMESTAY

we provided the comfortable home for u , spend ur colorfull holiday. siti khadijah homestay located at the strategic area, nearest : crystal mosque(TTI),the mall(mydin&giant),cabang tiga market,museum,kuala terengganu town,laundry( DOBI) ,batu buruk beach, pasar kedai payang, keropok lekor suppliers and others.only a few minutes to reach at that destinations.save ur time,ur budget,and ur energy too =) facilities : tv,air cond,water dispenser,toilet,freezer and others. for more information,contact us directly, calling...calling..now!!
Haji A.Bakar@Abd Kadir : 0139865081
Puan Asmah: 0199830860
abinumi_family@yahoo.com

HOMESTAY'S MAP

LOT695

3 bedrooms including 1 bath room

LOT695A

2 bedrooms

LOT695B

2 bedrooms
Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada visitor yang sudi melawat blog kami sekeluarga.tak ada yang menarik dalam blog ni. posting ni hanya utk suka-suka dan jarang di update coz saya kurang suka menaip. walau macam mana pun,kami ingin mencari ramai kenalan.

kiSah kAmi !

assalamualaikum :) smoge bahagia . . alhamdulillah , kami bhagia :D 1stly , sye , wakil kpd family nk mntak maaf dsbbkn sudah lame blog ini tdk di update . . mslh2 tertentu . . hrp msih sudi menapak di blog ini :) mmg btol2 brhabuk kn blog ni :) oke , tape , iAllah ank2 abi n umi bersihkn :)

ape yg terbaru kte org akan update nnt . . xspecially about our homestay . . actually , skrg kakitangan dh ta ckup ! disini sye nk cerita serba sdkit ape yg tlh trjadi slme kte org ta update blog ni :) harapnye entry ni xd la bt pembace boring :)

kisah 2 thun lepas :)
wktu ni , sy msuk form4 , kakni dh form5 , and abg ing and kakma need to smbung blaja d KUIN , kedah . . oke , kte org stu family hntr dye org ksane , smbil2 "makan angin" !! hehe , . sbnrnye , kte org pegi 2 kali kedah dlm mase 1 weeks ! mule2 hntr kakma , then abg ing pn dpt smbg study kt sne . . so pegi dua kali la , tpi mslhnyeee tak pegi pn Langkawi ! hampeh -.- oke , tape , bnda d lepas ni ;) alhamdulillah , kte org slmat pegi and pulang . . bkan mudah naek trun bukit . . wlaupn bkn sye yg bawak kreta tu ;p hehe . . spnjg prjalann mmg Abi yg bwk :) time kaseh Abi :D kte org syg abi sgt2 :) then , adik bongsu kte , adikNa , haaaa , dye ni bru je msuk alam skola mngh :) mse ni dye kecik ag , tp sekaranggggg !! ya Allah !! opssss , nnt dye bce . . hehe . . and abg pih , haaaa , dye plk bru msuk asrama !! haiiiii . , bgosss dye tu ;) sbb dye ank Abi n Umi yg plg awal msuk asrama ! tp dye salu nk balikkk time hjunggg minggu , haishhhh , kenangan <3

oke , ni plk thun lepas :)
kte org msih mnjalani khidupan sprti biase , yg luar biasa tu adlh yg special kn? so , rhsia la ;) hehe . . oke , 1st , sye msuk form5 , owh , SPM !!!! adikNa , dh msuk form2 , and abg Pih , exam :) . . kakMa still kt KUIN , . yg nk cerita ni psal bdax dua org ni . . abg ing and kak ni . . mula2 lps dpt result , kakNi amik kptsan nk smbg medic kt Mesir . . pstu , abg Ing plk dpt tawaran Jordan . . Umi and Abi mmg hepi . . kte Mereka , utk ank2 blaja , pape pn boleyh . , time kaseh <3 pstu smbt rye berbeza la ckit , kte org pkai bju same , wane purple smuanye :) tak penah2 pn sblm ni ! haha . . kononny tkot yg pegi blajo kt luo ni xley blk raye taon depan ! tapi mcm blikkkk jeee , haha . . tp kenangan kn :D pstu , pas rye dye org pegi sne . . byeee ! blaja lekloppp :) nnt abg Ing jd Ulama' , iAllah , kakNi plk , bkal doktor brjye :) amin :D haaa , yg nk jd cer plk , adk llaki kte org ni , blom lagi dpt result PMR , ttbe Abi decide nk anto Mesir , so dye pn pegi jgk kt sane . . smoge berjaya ! syg anda smua ! bila brjauhan mcm ni bru trase sunyi , haha . .



oke , ni dis year story :)
kte org bahagia <3 doakan kbhagian kami smua :D

create by Najah yg comeyl dari kakNi !!! (kpd kakMa , abg Ing , abg Pih and adikNa , sila stuju dgn knyataan ini !!! sye syg awk smua ! muax skali ! )

tiket balik

masuk hari ni,dah 3kali abi ingatkan beli tiket balik raya awal.abi cakap"akak x rasa nak balik awal sikit ke?kak xnak siapkan rumah ?"
saya membalas"nak,tapi banyak kerja"
pagi tadi,semasa on the way keluar lunch,sekali lagi abi msj, " jangan lupa ambik tiket awal.nanti x merasa satay ganu"
satay menu utama rmh kita org time raya.tapi tempahla.hehe.
second day,nasi ayam. memang penat lyn org dtg.tapi seronok.tahun ni sangat berbeza dari tahun lepas.harap tahun ni,saya dapat raya dgn gemilangnya!!! haha

ok,berbalik pada tiket,tiket dari kg-kuala lumpur,saya dah tempah air asia awal-awal lagi.saya tak sure nak balik kg hari apa,sebab tu x ambik tiket flight pergi balik.if terdesak,terpaksalah ambik flight jgk.tadi buka mas, dah byk yang sold out.air asia masih byk.so x perlu risau.kalau habis semua sekali pun,bas masih ada.janji transnasional.coz saya tak boleh naik bas lain.pening.adalah tu rezeki balik raya.mana-mana pun.janji balik raya.nak balik raya hari apa ya?

besday abi

19june besday abi...so,sedang fkr apa yg patut d beli...
pkl 10 mlm saya dh send msj wish coz mata terasa amat mengantuk...n then lps tu call..abi sedang menonton tv ms tu...ermm..tahun ni usia abi dh 66thn...abi makin berusia...

kdg2 terfikir,apa yg mampu saya bt utk abi..

ikan2 adik apih








tgk la,mcm2 jenis ikan ade dlm ni..keje sape lg klu bkn keje adik apih..sibuk srh umi bl alat utk taruk dlm akuarium...entah ape entah nama...ni dh dpt dh ape yg dia nk..








blk sekolah je,xde bnde lain dia nk cari..sibuk dgn ikan dia..tp tu pn dh ade seekor yg mati..haha..tgk jela berapa lame bertahan ...








dia yg sibuk2 srh taruk dlm blog... yg itam tu,org panggil ikan sampah a.k.a ikan bandaran.yg lain2 tu,xtau la..nk tau kne tnyer tuan punyer ikan =D



dh hampir siap



ni homestay baru kami....lot ni ade 2 bilik




tp x siap sepenuh nya lagi....

study time



ni belajar ke duk berangan !!!



gambar kenangan



majlis bersama menteri besar Kedah

majlis bersama menteri bsr Kedah. sempat jgk kami mendengar taklimat dr YB. di sini YB menerangkn sedikit keraguan dan pertanyaan serta semusykilan.




daftar sekolah adik pih

dh msk form 1 dh bdk ni.ni ms hari pendaftaran di sekolah menengah agama marang.

kakak n umi je prgi.coz abi ade keje.

bl baju sekolah& jln2






ni ms shopping baju sekolah.punye la ssh nk pilih,tu xkne ni xkne..fuhhh...ni kt ttc..lps tu kita org prgi giant utk bl kasut sekolah plk...ms kt giant,ade la yg xkne...hangin jgk la aku dgn adik2.ssh jgk jd kakak sulung.nsb bk la adik nmbr dua lembut ckit...then lps tu elok blk...mcm 2 la kami.cuma adik2 ni,klu ade yg bc,hormat ckit akak2..ckp tu elok2 ckit.bl srh ape2,jgn duk tangguh.n klu xnk kakak n kak ma membebel n mrh,bt tanpa kami srh..

1 more thing,kemas ckit...blk jgn duk bersepah..blk sekolah,kasut letak kt rak,beg jgn letak kt ruang tgh rmh.bl akak ckp,kata akak membebel,skg akak dh mls nk ckp..ske hti ko org la..tp bl xtgr,makin menjadi2..bnde mcm ni,akan bwk smpai bsr.so,dh bsr,fkr sndri mane elok.umi,kakak n kak ma,bkn org suruhan kamu semua.yg bt keje tanpa disuruh tu,alhamdullillah.yg berat tulang tu,ringan kn tulang ckit.

lps kami prgi giant,kami prgi mydin mall kejap.coz kak ma ade nk bl brg.nk redakn keadaan tegang kejap td,kami pn prgi release kt pantai batu buruk.


smbil mkn jagung bakar,dgr ombak,n tenangkn fkrn.sorg je x ikt,kak ani.



then lps tu,sblm pkl 11.30mlm,kita org blk........zoooooooommmmmmmmm



slmt thn baru ~2009







nothing special....juz nk wish,epy new year

celebrate kak ani dpt 8A

beach !!!!!!!!!! tenang n damai....dh lame x lepak kt pantai...hr ni,lps ambik result kak ani, kita org jln2....tahniah la utk kak ani coz dpt 8A...pagi tu,akak belanja break fast je...then lps tu,kita org main ombak






ni la menu utk pg ni...roti canai ...perhhh...best giler mkn tgh2 panas ...tmbh lak perut tgh lapar ...burp...alhamdulillah :D



ni time main ombak...3 jam lbh kita org lepak kt pantai....smbil tu kutip siput....sbnr nyer,xplan pn nk lepak cni....smbil2 tunggu umi meeting,kita org jln2 la ....so, xsmua la ikt...lagi 3 org xjoin ...

sib bk xpanas hr ni....klu x,mst xleh main ombak....ombak kuat jgk tgh hr tu...mayb sbb tgh hr kot..

ni kt playground....lyn jela...


dak kecik ni dh nk msk darjah 6...tp kecik je...:p

yg abg xdtg coz lum bgn tdo ms kita org kluar...bl dia dpt tau,terus mrh coz x ajak dia...hehe.nnti free,kita jln2 lg =)

slmt menyambut thn baru maal hijrah~ 1430H




hr ni kita org bersiap2,kemas rmh,bl brg utk msk coz pg esk,kt rmh kita org jemput org rmai utk qiamullai ....sempena awl muharam ....mlm tu,kita org kluar bl brg2 utk msk ...mkanan kita org tempah...cuma kne bl brg...coz tempah last minit...umi plk demam hr ni...so,aku n adik2 la kne handle....termasuk kemas rmh....angkat perabot....kita org kluar lps sembahyg magrib...blk tu,terus kemas rmh .....1st,aku rebus telur....hehe...sib bk xlembik...kak ma kemas kt ruang tamu...kak ani n najah basuh luar rmh...

mlm ni,rmh kami cam nursery ...penuh dgn dak2...tp bgs jgk,at least dia org terdedah dr kecik...bgn tgh2 mlm,qiamullai......

pkl 12 baru kami td0....pkl 2.30 pg,abi dh kejutkn srh bgn.....penat xtau ckp la ....dh la siang tu blm rehat .......so,nk xnk kne la bgn....pkl 3.30 ustaz smpai...sekejap je rs...tup tup,dh pkl 5.15pg...n umi srh aku ambik mkanan...pg2 hr bwk kete...seram gak rs...time blk tu,ape lg..pecut la....sib bk xterbalik polistren...gara nk kejar ms kot2 ade org nk bersahur n puasa esk...

lps mkn,ustaz smbung kuliah...then,majlis bersurai....bl dh hbs,cam biasa,tugas kita org,kne la kemas rmh blk ......then lps tu, zZzzzzZZZZZZZZZZZZZZZ............

bbq ~ raya aidiladha






ni ms hr raya haji...dh dpt byk daging,mlm tu kita org bt la bbq...kenyang giler perut ..tgk la tmpat bakar kita org,klasik tul...hehe..tp skg dh bl yg baru dh...ms bt ni,xplan so..layan jela...jnji perut kenyang





malam tu,ade satay,daging bakar...dak pkai baju putih ni la beria2 sngt cucuk satay..dak kecik ni, adik bongsu....

















penuh perasaan potong daging=p

dh kenyang,cam ni la jd nyer...lastly,dh mkn.dh kenyang,tau2 la kne bt ape..kemas smua brg...fhm !!!

epi!!!!!!!celebrate tuk prpisahan ~ by najah

Dah akir thun dah.....stiap prtemuan akn brlaku prpisahan..epi ada,sedih pun ada..aku,bendahari class trpaksa brtungkus-lumus memungut 'hutang' tuk jamuan akir tahun.macam2 la kerenahnye si bdak2 ni.....tp aku kene la sabar.huhu.......

t-cHEr2 2 aRRAhmaN


bro2 2ArRAhMAn
Bestnye!!!!!!!kte org epi la..kan dapat mkan stelah 'mnghabiskn' tnaga tiap2 hari tuk penyedian majlis ni.walaupun xjmput orng glamour tuk rsmi dis mjlis tp ok r.bg kte org ckgu2 yg mmbri ilmu tu,da lbih dr vvip.hehe.tp kan yg aku pelik nye sebelum majlis ni,ada la desas n desus nye kawan2 aku ni nak bwak kek la,puding la,kerepek la n bla2.....tibe je ari tu,xsmpai 2 meja pun makanan.mana cukup.tp xpe la.asal ada makanan.n aku bleh makan.hehe.

uSTaZAh eMY n haNnAH
lepas aje makan...kte orang pun adakan acara menyampaikan hadiah tuk ustazah.hannah yang tlg smpaikn.aku ni amik gambar je.ala xseberapa la hadiah 2 kalu nk dbandingkan ngan pengorbanan ustazah.shukran jazilan ustazah.tuk semua ckg2 tok jiring terima kaseh.jasamu dhargai.kte orang jmput semua ckgu2 yg mngajar kte org.cuma ada 2 orang ckgu yang xdapat datang coz ada keje.tp xpe.ada manusia yang baik hati tlong hntarkan makanan kat ckgu ni.sape lagi kalu bkan aku n my best pren,afifah.

mY t-cHEr n I

DiS My BeSTpREnS
hah....ni all of my bestpren,najah(aku),afifah(ifah),syafiqa(iqa) n amalina(mena).a.k.a NASA.kte org mmng alwaz brsama.dlm ape jua keadaan.haha.harap kte org ni xbrpisah la.tp sape tau kan..

Graduation Day~by zati n najah











videotahniah lah buat akak yang dah bergelar graduan.tentu best kan dah abis blajar pastu blh kerja.kita orang ni ble la plk.xsbar rsenye nk abis blajo.lpas tu keje.bestnye.....



kte org nk kongsi crite sikit pasal majlis konvo akak.mse 2,kte org xde pun kat sana.opssssss,lupa nk bgtau.akak kte org ni study kat UPM,Serdang.dkat je.xdelah smpai luar negara pun.tp ok la kiranya tu.asalkan dapat study.kan2??anyway,back 2 our topic,kte org mmg lh nk ikut tp ms 2 we all sdg exam.sedih jgklah tak leh ikut tp apa kan daya

RaYa 2008~by elyana









juz wan 2 share,pic raya kita org utk thn ni.actually,dis year,xde la mcm raya thn2 lps.biskut raya thn ni,kita org tempah.so,xde la best cam kita org buat.haha.dlm byk2 biskut,kita org paling ske biskut chipsmore.resepi dr umi.rs xmcm kt kedai.ni lg special.cara nk bt dia,mmng senang.petua umi,klu bt biskut raya,ms time bt biskut,kne senyum=) coz,klu masam,nnti biskut tu,ikt mood kita.aku,klu bt biskut,aku x ske sngt ikt buku.dl pernah ikt resepi chef ismail,skali biskut tu manis giler.xbest langsung.tp klu bab bt kek ni,aku lemah ckit=p



baju raya pn,umi bl last minit.baju kurung n baju melayu kita org,smua bl.coz xsempat tempah.thn ni quite bz ckit.











mlm raya,kita org td0 pkl 5pagi,kemas rmh.byk jgk la kne kemas.coz 2 hr sebelum raya,kita org ada bt majlis kt rmh.qiamullai.mmng penat giler.sib bk la ada adik2 yg tlg.si twin.

Pagi raya,mcm biasa.klu ikt kn,rs mls sngt bgn.tp raya.so paksa diri bgn jgk.hehe.mata ni pn dh merah.dh siap2 susun pinggan mangkuk,cam biasa,kita org bersalaman la.mana ada slp sblm ni,hrp maaf kn.










kdg2 teringat jgk arwah che' tok,tokki n ayah su.kami rindu sngt kt dia org.okla..hr raya pertama,kami hidang lotong utk tetamu.hari raya ke2,kami msk nasi ayam.perhh..penat giler layan tetamu.anak sedara abi punyer la rmai.klu ikt kn,cicit sedara pn abi dh ada.n dgn kita org ni,kiranya pangkat nenek la.haha.setahun 1 kali jmpa.xingt pn nama2 dia org.so,picture jela jd kenangan










ni anak2 sedara abi. ni anak2 che' ngah.klu xslp aku la=D



hehe.lupa la.rmai sngt.






ni dh pangkat cucu dh dgn umi.yg ni klu xslp,anak abg nuar.cucu ayah de =D .comel plk tgk muke dak ni.kena cium umi.














yg ni plk,anak2 sedara umi.klu ikt kn,ramai lagi.xterkira.aku sndri pn kdg2 tertukar=D

cincin(for ladies)